Perjantai, Joulukuu 11, 2020, 07:20

Lennokasta muotoilua

 

Halusimme aloittaa muotoilukasvatustunnit heti 3. luokan alussa, ja saimme tähän tarkoitukseen Koklaamon käyttöömme keskiviikkoisin. Olemme syksyn aikana opetelleet Koklaamon käyttöä ja työskentelyä avoimessa oppimisympäristössä jo varsin menestyksekkäästi.

Aloitimme Lintu-projektin lokakuun alussa ja se huipentuu näyttelyyn oppimistorin Cavessa ennen joulua.

Olimme jakaneet oppilaat kolmen ryhmiin, jotka ovat pysyneet samana koko projektin ajan. Ryhmiä tuli 22, ja saman verran lintuja projektin piiriin. Linnut oli valittu monipuolisesti pikkulinnuista vesilintuihin ja metsäkanalintuihin. Arvoimme jokaiselle ryhmälle nimikkolinnun, jota lähdettiin taustatutkimuksen kautta työstämään projektin tavoitteiden mukaisesti.

Tutkimustehtävä aloitettiin ideamyrskyperiaatteella, eli jokainen sai kirjoittaa kolmelle eriväriselle post it-lapulle: Mitä lintuja tunnet? Mitä tuntomerkkejä niillä on? Millaisessa elinympäristössä ne elävät? Ideamyrsky osoitti, että linnuista on jo hurjasti tietoa ennakkoon. Yhdessä katsoimme videon, jossa esiteltiin vesilintujen elämää kaupunkiympäristössä.

Aloitustunnilla kävimme myös läpi muotoiluprojektin kulkua. Tutustuimme suomalaiseen muotoiluun ja varsinkin lintuihin suomalaisessa designissa. Kerroimme oppilaille, mikä on oman projektimme tavoite ja millaisia tuotoksia on tarkoitus saada aikaan.

Aloitustunnin huipennuksena ryhmissä rakennettiin “pikalinnut” 20 minuutissa tarjotuista materiaaleista. Niistä tuli aivan supersöpöjä!

Projektin aikana on tehty tietoposteri, tutustuttu lintuihin suomalaisessa taiteessa, tehty äänimaisemaa ja pressprint-painannalla lintukuvia. Yksi ryhmä on rakentanut linnunpesiä luonnonmateriaaleista ja niihin on huovutettu munia.

 

 

Projektin loppuvaiheessa oppilaat ovat tuottaneet lintujen prototyyppejä, joiden avulla luodaan uutta korumallistoa Hintta Designin tuotevalikoimaan. Hienoja prototyyppejä syntyi 22, joista valittiin viisi parhaiten korumalliksi sopivaa lintua.

 

Tästä linkistä pääset tutustumaan lintuprojektiin alusta loppuun.


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Hintan koulu
Valjastie 19
90650 Oulu

rehtori Matti Ahola
0447039141