Perjantai, Huhtikuu 8, 2022, 08:24 | Ei kommentteja »

Nelosluokkalaiset tekivät Steam-hengessä upeita maalauksia piirtorobotin ja ihmiskäden yhteistyöllä. Robotti toimi pienellä sähkömoottorilla ja ihmistaiteilija luovuudella.

 


Perjantai, Joulukuu 17, 2021, 09:21 | Ei kommentteja »

Olemme opiskelleet geometriaa matematiikassa. Siihen kuuluu esimerkiksi symmetriaa, peilausta sekä erilaisia kuvioita ja viivoja.

Sitten alkoi joulukuu lähestyä. Opettaja kertoi, että voisimme suunnitella ihan omat joulupallot! Tutkimme aluksi, millaisia kuusenkoristeita on jo olemassa. Suunnittelimme erilaisia kuvioita joulupalloihin yksin. Sen jälkeen kehittelimme kuvioita parin tai pienen ryhmän kanssa. Emme aluksi aina muistaneet, että kuvion piti olla geometrinen, kun innostuimme niin suunnittelemaan – joulu on niin mukavaa aikaa! Piirsimme esimerkiksi tonttuja, poroja, joulukuusia ja lahjapaketteja. Pian huomasimme, että kuusesta ja lahjapaketista saa peilaamalla symmetriset kuviot.

Oli aika haastavaa saada kuvioista selkeitä, kun piti osata piirtää tuplaviivat. Tuplaviivoja tarvitaan suunnitelmassa siksi, että laserleikkuri osaa leikata oikeat kohdat irti. Oli aika vaikeaa huomata, mitkä joulupallossa on kuvioita ja mitkä ovat välejä. Meni ihan silmät solmuun välillä.

 

 

Opimme tässä työssä geometriaa ja suunnittelua ja piirtämistä. On jännittävää päästä ripustamaan itse suunnittelemiamme koristeita joulukuuseen! Voimme tulevina vuosina aina jouluisin muistella, miten olemme itse suunnitelleet joulukoristeita yhteistyöllä.

1-2B -luokan oppilaat


Perjantai, Toukokuu 14, 2021, 06:10 | Ei kommentteja »

Kukat on suunnitellut Hintan koulun 1-2 -luokkalaiset osana koulun muotoilukasvatusta. Kuvataidetunneilla ihastelimme erilaisia kukkien muotoja, jotka olivat jo tuttuja geometriasta. Omista ihanista kukista tuli maailman kauneimmat kukat yhteistyöllä.

 

 

"Me alettiin suunnittelemaan lahjaa, joka olisi kiva antaa. Kuvistunnilla tutkittiin erimuotoisia ja näköisiä kukkia, joista sitten piirrettiin isolle paperille oma kukka. Kun piirros oli valmis, leikattiin kukka irti paperista. Me muokattiin pienissä ryhmissä eri kukkia. Kun kaikki oli valmista, opettaja lähetti ne laseroitavaksi. Sitten vain ihasteltiin!"

 

Valmiit paketit lähdössä kotiin vieäväksi.


Perjantai, Toukokuu 7, 2021, 06:19 | Ei kommentteja »

Voisiko sanomalehdestä tehdä jotain, mikä kestäisi ihmisen painon ja minkälaisen rakenteen se vaatisi? pohtivat 1-2C luokan oppilaat sanomalehtijakkaran-projektin alussa.  


 
Projektin idea syntyi ympäristöopin ihmisjaksolla, kun tutkimme ihmisen kehoa ja luustoa. Halusimme selvittää, onnistuisimmeko rakentamaan sanomalehtilieriöistä istumisen kestävän jakkaran. Projektissa yhdistyivät ympäristöoppi, matematiikka, kuvataide ja käsityö.  


 
Projekti toteutettiin pienissä ryhmissä. Ohjeet jakkaroiden rakenteeseen saatiin Roberts Winstonin nuorille tutkijanaluille kirjoitetusta Tiedelaboratorio kirjasta. Oppilaat huomasivat projektin edetessä, että sanomalehtilieriöiden tekeminen oli paljon helpompaa, kun lieriöitä tehtiin yhdessä. Ryhmässä on voimaa! totesivat oppilaat hymyssä suin.  


 
Kun oppilaat saivat jakkaroiden rakenteet valmiiksi, oli aika testata jakkaroiden kestävyyttä. Voi sitä riemua, kun oppilaat totesivat, että jakkara kestää istumista. Se kestää opettajaakin! huudahti eräs oppilas. Lopuksi jakkaroille tehtiin huovasta päälliset ja jokainen jakkara sai myös oman design-nimen. Jakkarat laitettiin esille koulun Makerspace-tilaan Koklaamoon. 


 
  
 
  


Torstai, Helmikuu 11, 2021, 06:51 | Ei kommentteja »

Himmeli-projekti sai alkunsa, kun oppilaat innostuivat matematiikan geometriajaksolla erilaisista kuvioista ja kappaleista. Aloimme pohtimaan, miten voisimme viedä oppilaiden geometria innostusta eteenpäin, ja siitä syntyi ajatus himmeleiden rakentamisesta.

 

 

Projektissa yhdistyivät matematiikka, käsityö ja kuvataide. Matematiikan geometriajakso toimi hyvänä pohjana himmeiden rakentamiselle. Himmeli-projektin myötä oppilaiden geometriaosaaminen syventyi entisestään, kun oppilaat pääsivät itse rakentamaan himmelin osia.

 

 

Tutustuimme käsityön ja kuvataiteen tunneilla himmeleihin ja tutkimme, miten himmeli rakennetaan. Jokainen oppilas pääsi itse suunnittelemaan omannäköisensä himmelin. Himmelit rakennettiin pilleistä ja pillit kiinnitettiin toisiinsa rautalangan avulla. Himmelit koristeltiin lopuksi helmillä. Kun työt tulivat valmiiksi, himmeleistä tehtiin näyttely koulun ala-aulaan.

 

 

Mun Oulu julkaisi artikkelin 1-2C:n himmeliprojektista, pääset sen lukemaan täältä


Hintan koulu
Valjastie 19
90650 Oulu

rehtori Matti Ahola
0447039141