Tiistai, Tammikuu 19, 2021, 10:28 | Ei kommentteja »

korusuunnittelua

5C luokka on syksyllä 2020 suunnitellut ja valmistanut koruja, joita myymällä he keräävät rahaa leirikoulua varten.

 

Tästä linkistä pääset tutustumaan korujen suunnittelun muotoiluprosessiin.


Perjantai, Joulukuu 18, 2020, 07:30 | Ei kommentteja »

Mielikuvitussieniä ja QR-tietotekstejä

 

Vitosluokan lukuvuoden ensimmäisenä ympäristöopin aihekokonaisuutena oli Metsät ekosysteeminä. Metsäjaksoon kuului monipuolisesti metsän ekosysteemin eliöihin tutustumista niin tietoa opiskelemalla ja etsimällä kuin luonnossa metsäretkellä tutkimallakin. Metsäretkellä jokaisen esimerkiksi piti etsiä ja kuvata kolme sientä ja tutkia niiden väritystä, tuntomerkkejä ja kasvupaikkaa. Kotitehtäväksi jäi sienten tunnistaminen.

 

Koulussa tutustuimme sienten rakenteeseen oikeita sieniä preparoiden. Tämän jälkeen otimme Julia Savtchenkon Salainen sienikirja -kirjasta inspiroituneena mallia erikoisten sienten nimien kehittelyyn. Jokainen sai listata paperille viisi eläintä, säätilaa, ruokalajia ja harrastusvälinettä, joista lopuksi poimittiin kiinnostavin omalle lapulle. Laput sekoitettiin ja niiden lisäksi opettaja antoi pinon sientennimien loppuosia niin ikään paperilapuilla. Vuorollaan kukin kävi nostamassa kummastakin pinosta yhden lapun ja yhdisti nämä uudeksi sienen nimeksi. Erikoisista uusista sientennimistä innoituksen saaneena jokainen valitsi oman mielikuvitus-sienensä nimen.

 

Tutkimme luontoportti.fi -sivulta erilaisia sienten esittelytekstejä. Samalla opiskelimme äidin-kielessä tietotekstejä. Kirjoitimme tietokoneilla esittelytekstit omasta sienestämme. Lopuksi linkitimme tekstin QR-koodiin. Tutustu huikean upeisiin lajitunnistuskuvailuihin lukemalla eril-lisestä linkistä sienikohtaiset QR-koodit! Tietoteksteissä piti käydä ilmi mm. sienen tuntomerkit ja kasvupaikka. Näin pystyimme alkaa luonnostelemaan omaa sientämme ja sille kasvupaikkaa.

 

Sienet teimme sanomalehdestä ja maalarinteipistä muotoa hakemalla. Tärkeää oli keskittyä ilmeikkääseen ulkomuotoon. Sienet päällystettiin silkkipaperilla vesiliimaseosta käyttäen. Lopuksi sienelle työstettiin kasvupaikka Finnfoam-levystä. Tekniikka ja materiaali olivat vapaat, kunhan kasvupaikka olisi juuri omalle sienelle sopiva. Kasvuympäristöjen työstöön käytettiin-kin mm. paperimassaa, kuumaliimaa, talttaa, rautalankaa, piipunrassia, kiviä, nappeja, lampaanvillaa, tuunattuja pikkuesineitä – ja tietenkin maaleja. Hyödynsipä yksi oppilas myös laserleikkuria oikeanlaisen salaman aikaansaamiseksi. Kuinka näppärä työväline tällaiseen tilanteeseen!

 

Työskentely oli mieluista ja luovaa ongelmanratkaisua. Tyytyväiset tekijät pystyttivät ylpeinä tunnelmallisen sieninäyttelyn pystyyn koko koulun iloksi oppimistorin edustalle.

 

 

Käy katsomassa sienistä tarkemmat kuvat ja lukemassa tietotekstit QR-koodilukijalla linkistä!


Perjantai, Joulukuu 11, 2020, 07:20 | Ei kommentteja »

Lennokasta muotoilua

 

Halusimme aloittaa muotoilukasvatustunnit heti 3. luokan alussa, ja saimme tähän tarkoitukseen Koklaamon käyttöömme keskiviikkoisin. Olemme syksyn aikana opetelleet Koklaamon käyttöä ja työskentelyä avoimessa oppimisympäristössä jo varsin menestyksekkäästi.

Aloitimme Lintu-projektin lokakuun alussa ja se huipentuu näyttelyyn oppimistorin Cavessa ennen joulua.

Olimme jakaneet oppilaat kolmen ryhmiin, jotka ovat pysyneet samana koko projektin ajan. Ryhmiä tuli 22, ja saman verran lintuja projektin piiriin. Linnut oli valittu monipuolisesti pikkulinnuista vesilintuihin ja metsäkanalintuihin. Arvoimme jokaiselle ryhmälle nimikkolinnun, jota lähdettiin taustatutkimuksen kautta työstämään projektin tavoitteiden mukaisesti.

Tutkimustehtävä aloitettiin ideamyrskyperiaatteella, eli jokainen sai kirjoittaa kolmelle eriväriselle post it-lapulle: Mitä lintuja tunnet? Mitä tuntomerkkejä niillä on? Millaisessa elinympäristössä ne elävät? Ideamyrsky osoitti, että linnuista on jo hurjasti tietoa ennakkoon. Yhdessä katsoimme videon, jossa esiteltiin vesilintujen elämää kaupunkiympäristössä.

Aloitustunnilla kävimme myös läpi muotoiluprojektin kulkua. Tutustuimme suomalaiseen muotoiluun ja varsinkin lintuihin suomalaisessa designissa. Kerroimme oppilaille, mikä on oman projektimme tavoite ja millaisia tuotoksia on tarkoitus saada aikaan.

Aloitustunnin huipennuksena ryhmissä rakennettiin “pikalinnut” 20 minuutissa tarjotuista materiaaleista. Niistä tuli aivan supersöpöjä!

Projektin aikana on tehty tietoposteri, tutustuttu lintuihin suomalaisessa taiteessa, tehty äänimaisemaa ja pressprint-painannalla lintukuvia. Yksi ryhmä on rakentanut linnunpesiä luonnonmateriaaleista ja niihin on huovutettu munia.

 

 

Projektin loppuvaiheessa oppilaat ovat tuottaneet lintujen prototyyppejä, joiden avulla luodaan uutta korumallistoa Hintta Designin tuotevalikoimaan. Hienoja prototyyppejä syntyi 22, joista valittiin viisi parhaiten korumalliksi sopivaa lintua.

 

Tästä linkistä pääset tutustumaan lintuprojektiin alusta loppuun.


Keskiviikko, Joulukuu 9, 2020, 11:13 | Ei kommentteja »

Tila, missä on hyvä olla

 

Saimme koulullemme muotoilijavieraan, joka piti kahdelle kolmosluokalle aistityöpajaa, jossa oppilaat pääsivät rakentamaan mieluisia tiloja.  

Paja aloitettiin tunnelmaan virittäytymisellä, sopivalla musiikilla ja katsomalla hieno muotoiluvideo. Näiden pohjalta jatkettiin valitsemalla itselle mieluinen kangastilkku, joiden kuosi ja väri tuntuivat juuri siihen hetkeen sopivalta. Kangastilkkujen värimaailma ja runsaus inspiroivat oppilaita edelleen tilan suunnitteluun ja rakentamiseen.  

 

 

Ryhmä sai kapalevystä tehdyn ison alustan, johon aloitettiin suunnittelemaan värimaailmaa ja tunnelmaa tilasta, missä on hyvä olla. Jokainen oppilas sai isosta pohjasta oman alansa, johon aloitti rakentamaan omaa mieluista tilaansa. Materiaalien runsaus ja vapaa käyttö inspiroi oppilaita mahtaviin tuotoksiin, joita tukivat ihanat esittelyt valmiista tiloista.  

 

 

Muotoilija Reetta Lukka: ”Olin vakuuttunut päivän annista. Lapsissa elää uskomaton luomisvimma ja osaaminen, kun vain antaa kanavat. Hintan koulussa muotoilukasvatussuunnitelma on osa oppimista ekaluokasta alkaen. Luottamus itsenäiseen kykyyn visualisoida ja ratkaista ongelmia yksin tai yhdessä välitty.”   

 


Perjantai, Marraskuu 13, 2020, 08:01 | Ei kommentteja »

Hintan koulussa toteutetaan muotoilukasvatusta koulumme muotoilukasvatussuunnitelman ja sitä havainnollistavan muotoilukasvatuskehän (alla) mukaisesti. Seuraavasta linkistä pääset kurkistamaan 4 luokan Pohjoismaat projektiin.


Hintan koulu
Valjastie 19
90650 Oulu

rehtori Matti Ahola
0447039141