Sanomalehtijakkarat

Voisiko sanomalehdestä tehdä jotain, mikä kestäisi ihmisen painon ja minkälaisen rakenteen se vaatisi? pohtivat 1-2C luokan oppilaat sanomalehtijakkaran-projektin alussa.

jakkaratekemistkokoryhmjpg

Projektin idea syntyi ympäristöopin ihmisjaksolla, kun tutkimme ihmisen kehoa ja luustoa. Halusimme selvittää, onnistuisimmeko rakentamaan sanomalehtilieriöistä istumisen kestävän jakkaran. Projektissa yhdistyivät ympäristöoppi, matematiikka, kuvataide ja käsityö.

jakkaratekemist3jpg

jakkaratekemistjpg

Projekti toteutettiin pienissä ryhmissä. Ohjeet jakkaroiden rakenteeseen saatiin Roberts Winstonin nuorille tutkijanaluille kirjoitetusta Tiedelaboratorio kirjasta. Oppilaat huomasivat projektin edetessä, että sanomalehtilieriöiden tekeminen oli paljon helpompaa, kun lieriöitä tehtiin yhdessä. Ryhmässä on voimaa! totesivat oppilaat hymyssä suin.

jakkaratekemist2jpg

Kun oppilaat saivat jakkaroiden rakenteet valmiiksi, oli aika testata jakkaroiden kestävyyttä. Voi sitä riemua, kun oppilaat totesivat, että jakkara kestää istumista. Se kestää opettajaakin! huudahti eräs oppilas. Lopuksi jakkaroille tehtiin huovasta päälliset ja jokainen jakkara sai myös oman design-nimen. Jakkarat laitettiin esille koulun Makerspace-tilaan Koklaamoon.

jakkaravalmisjpg

kuva8jpg