AALTO MUOTOILUVIIKKO 2021

Aalto menopeli

Tehtävänä on rakentaa annetuista tarvikkeista (pala kartonkia, puutikku, 4kpl muovikorkkeja, pilli) menopeli, mikä kulkee Aaltorataa pitkin mahdollisimman pitkälle. Jokaisen menopelin kulkema matka mitataan ja niistä lasketaan luokan keskiarvo. Myös pisin matka mitataan ja kirjataan ylös. Viikon lopuksi tarkistetaan, minkä luokan menopelit kulkivat pisimmän matkan.

Etätyöpajatyöskentelyä muotoiluviikolla

Aalto muotoiluviikolla Koklaamossa on Design museon ja Kuopion muotoiluakatemian pitämiä työpajoja eri luokkien oppilaille. Kuudennen luokan etätyöpajan ohjaus tulee Kuopion muotoiluakatemiasta ja siihen osallistuu myös Rosebank Primary school Dundeesta Skotlannista.

Aalto-vihko

Muotoiluviikolla kaikilla oppilailla oli käytössä oma Aalto-vihko, mistä löytyi tietoa Alvar, Aino ja Elissa Aallosta, tehtäviä oppitunneille, suunnittelusivuja, tietoa klassikkotuotteista sekä itsearviointi muotoiluviikon työskentelystä.

1-2 luokkalaiset aaltojen alla, Aalto-muotoiluviikon teema
1-2 luokkien oppilailla Aalto-viikon teemana on elämää aaltojen alla. Tehtävänä on tutkia veden pinnan alla olevaa elämää ja muotoilla silkkimassasta pinnan alla elävä otus ja sille koti.

3-4 luokkien teemana oli Itämeri, vedet ja rannat ekosysteeminä ja merensuojelu

Kolmasluokkalaisten teema oli rantojen elämä koruiksi. He tutustuivat vesien ja rantojen ekosysteemeihin ja suunnittelivat sen pohjalta koruja. Neljäsluokkalaiset tutkivat Itämerta ja meriensuojelua ja valmistivat kierrätysmateriaaleista teoksia.

Neljännen luokan oppilaat tutustuivat Itämereen ja merien suojeluun. Taustatyön pohjalta valmistettiin taideteoksia kierrätysmateriaaleista. Oppilaat toivat taideteoksia varten sellaisia kierrätystavaroita, mitä voisi oikeasti löytyä meren ja vesistöjen rannoilta.

Kaikki koulumme oppilaat 1-6. luokilta tutustuivat Alvar, Aino ja Elissa Aallon suunnittelemiin kankaisiin ja niiden innoittamana suunnittelivat oman "Aalto" painokankaan. Valmiiseen kankaaseen painettiin vielä A-kirjain, muotoiluviikon tunnus. Sen jälkeen jokainen teki omasta kankaastaan rintamerkin.

Aalto muotoja etsimässä

5lk oppilaat työskentelivät Aalto-maljakon jäljillä. He tutkivat kartoista erilaisten järvien muotoja ja niistä ideoivat oman pienen maljan. Maljoista tehtiin prototyypit silkkimassasta ja valkosavesta. Kaikki maljat olivat esillä muotoiluviikon päätteeksi.

Tilasuunnittelua ja Aalto klassikoita

Kuudesluokkalaiset opettelivat perspektiivipiirtämistä ja tutustuivat Aalto klassikoihin. Tehtävänä on ideoida ja suunnitella tila jollekin käyttäjälle, jonka oppilas saa itse määritellä. Tila luodaan pahvilaatikkoon yhdenpakopisteen perspektiivin avulla. Tilassa huomioidaan käyttäjälähtöisyys, funktionalistisuus ja rytmit pinnoissa. Jokainen oppilas valmisti tilaan yhden Aalto klassikkotuotteen.

Klassikkotuote
Muotoiluviikolla tutustuttiin Alvar ja Aino Aallon suunnittelemiin klassikkotuotteisiin. Tästä tehtävästä tuotoksina saimme oppilaiden piirtämiä klassikkotuotteita, joista koottiin näyttely aulan ikkunoihin.

Aalto muotokuva

Saimme upean näyttelyn kun kaikki koulun oppilaat 1. luokkalaisista 6. luokkalaisiin tekivät muotokuvan joko Alvar Aaallosta, Aino Aallosta tai Elissa Aallosta. Muotokuvat olivat esillä Koklaamon seinällä ja koulun käytävillä.

Oulun kaupungin verkkomedian toimittaja kävi tutustumassa muotoiluviikkoomme.

https://www.ouka.fi/oulu/munoulu/artikkeli/-/id/hintan-koulun-muotoiluviikoilla-sukellettiin-aaltojen-maailmaan